" Gastronómia je veda, ako prostredníctvom pokrmu navodiť pokoj a harmóniu do ľudských duší "
Gastroprincipal slideshow
Úvod Potulky Poľská kuchyňa - rozmanité kombinácie

Poľská kuchyňa - rozmanité kombinácie

E-mail Vytlačiť

polska_kuchyna.jpgPoľská gastronómia v sebe zahŕňa mnoho prvkov zo severnej Európy. Používa veľa masla a krému spolu s ďalšími ingredienciami, ktoré sú typické pre Veľkú Britániu. Pri mnohých poľských jedlách, najmä buchtách a koláčoch – nájdeme podobnosť s českými pokrmami. Čo je však na poľských zvykoch pri príprave jedál iného je spôsob, akým sú jednotlivé suroviny pripravované a kombinované.


Naznačená rozmanitosť poľskej gastronómie je ovplyvnená susednými krajinami, ktoré sem vniesli svoje vplyvy, ako aj turbulentná história Poľska a jeho katolicizmus. Výsledkom sú dva prúdy, ktoré môžeme v poľskej gastronómii definovať. Aristokratické vplyvy sú veľmi dobre badateľné na receptoch z minulého a predminulého storočia, kedy sa používalo viac masla, vajec a krémov - napríklad v tortách. Naopak robotnícka trieda si pripravovala jedlá lacnejšie, čiastočne ich ochudobňovala o vajcia či maslo, ale aj tak boli jedlá tejto spoločenskej vrstvy chutné a varia sa v Poľsku dodnes. Obsahujú plno zeleniny a je pravdepodobné, že ak by im bola venovaná taká pozornosť ako kuchyni stredozemnej, získala by si omnoho väčšiu obľubu a našla by si cestu do popredných špičkových reštaurácií.

SVIATOČNÁ GASTRONÓMIA
Veľká noc a Vianoce majú v Poľsku podobne ako inde vo svete svoje špecifické pokrmy. Rovnako ako u nás zdobia stoly rôzne druhy pečiva a na Veľkú noc buchty. Typickým veľkonočným dezertom je mazurek alebo koláč s rôznymi príchuťami – marcipánom, čokoládou, orieškami, citrónom, marmeládou, makom. Niekedy je vyzdobený krémovým nápisom Hallelujah, inokedy je dekorovaný marcipánovými vŕbovými prútikmi alebo čokoládovými kvietkami. Počas Vianoc rodina zasadá k stolu v okamihu, kedy sa objaví na oblohe prvá hviezda. Pre Poľsko je charakteristické, že snáď každý rozlomí pred slávnostnou večerou tenkú bielu oplátku, podobnú akú používajú katolíci pri omšiach, o ktorú sa podelia so všetkými prítomnými v miestnosti. Ľudia si pritom navzájom prajú všetko najlepšie a všetci si pripomínajú tých, čo už s nimi nie sú. Ďalšou tradíciou je príprava extra jedla pre neočakávaného hosťa. Vianočná večera pozostává z dvanástich bezmäsých pokrmov s rešpektom k zvieratám, ktoré boli pri narodení Ježiša v Betleheme. Začína polievkou barszcz - tradičná poľská polievka z repy. Mnoho rodín si varí polievku rybaciu, jej základom je zeleninový vývar so sušenými hubami a kúskami nasoleného sleďa nakrájaného na veľmi malé kúsky. Korenie je zvolené tak, aby polievka bola plná chutí, ale aby hlavnú vôňu ryby a zeleniny neprehlušila. Rovnako ako u nás je hlavným jedlom kapor - spoločne i s inými rybami a zeleninovými pokrmami. Dezert býva pripravený zo sušeného ovocného kompótu a množstva cukroviniek, zákuskov a buchiet, z ktorých najznámejší je makovec.

TYPICKÉ INGREDIENCIE
Poľsko je známe svojou produkciou dobrých klobások, ktoré dostanete kúpiť snáď po celej Európe a dokonca i v Amerike. Mäsové výrobky jedia Poliaci veľmi radi s rôznymi druhmi pečiva a s chrenom. Z neho pripravujú tiež mnoho studených i teplých omáčok. Populárnym jedlom je hovädzí steak zmotaný do rolky, ktorá sa naplní a dusí. Potom sa k nej do zvyšného vývaru pridáva pochúťková kyslá smotana. Jedlo sa môže servírovať s pohánkovými krúpami. To je cereália, ktorá sa v Poľsku konzumuje upravovaná na mnoho spôsobov. Ďalšími obľúbenými prílohami sú smažené repové pyré, uhorkový šalát s kyslou smotanou alebo kôprovým dressingom. Aróma kôpru je v Poľsku spojená aj s ďalšími jedlami. Nasekaný ho Poliaci milujú na maslom potrených uvarených zemiakoch,  rovnako ako u nás ho pridávajú do nálevu pri zavarovaní uhoriek. Podobne ako na Slovensku je ďalšou obľúbenou prílohou ochutená kapusta. Populárnym pokrmom so sterilizovanou kapustou je napríklad lovecké dusené mäso, v ktorom je kapusta, cibuľa a rôzne druhy mäsa (bravčové a údené klobásky) nakrájané na kúsky, dusené so sušenými hubami niekoľko hodín. Chutným jedlom, ktoré sa vyrába zo surovej kapusty sú golabki (holúbätka), alebo dusené kapustové listové rolky. Sú plnené napr.: ryžou s rôzne okoreneným bravčovým mäsom. Servírujú sa s omáčkami - napr.: paradajkovou, hubovou alebo menej tradičnou omáčkou pripravenou čisto z kečupu.
Rýchlym a obľúbeným poľským jedlom sú slíže alebo šišky, ktorých príprava je jednoduchá. Uvarené kúsky sa podávajú so smaženou cibuľkou a hubami, so slaninou či osmaženou klobáskou. Deti zbožňujú slíže či šišky s cukrom rozpustenom v masle. Talianske ravioli pripomínajú poľské pierogi (pirohy). Bývajú plnené sladkou či pikantnou náplňou. Pierogi sa varia v osolenej vode a pred servírovaním sa polievajú buď rozpusteným maslom, kyslou smotanou alebo inými dressingami. Výborne chutia plnené napríklad syrovým krémom a divokými čučoriedkami. A trebárs puding sa servíruje rovnako ako u nás - ako samotný, tak aj s rôznymi druhmi ovocia (vrátane kompótu a sušeného ovocia). Národným pokrmom je takisto ako u nás chlieb.

STOLOVANIE POČAS DŇA
Hlavné jedlo sa v poľskej kulinárskej tradícii nazýva obiad. K obiadu Poliaci zasadajú v ranejšom odpoludní. Klasický obiad sa skladá z polievky, hlavného jedla a dezertu. Ak  si budete objednávať v reštauráciách polievky, absolútnou klasikou sú vyššie zmieňovaný barszcz alebo repová polievka podávaná s plnenými knedličkami, polievka z kvaseného žita zvaná zurek alebo chlodnik - studený hovädzí vývar so zeleninou, polievka hubová (grzybowa), uhorková (ogórkowa) a kapustová (kapusniak). Predkrmy zahŕňajú údeného lososa (losos wedzony), údeného úhora, mnoho druhov aspikov, slede v rôznych formách, kaviár či autentické poľské studené rezne a klobásky. Teplými predkrmami sú napr.: smažené huby, slimáky alebo držky.  Autentickým poľským šalátom je surówka, ktorá sa pripravuje z bielej i červenej kapusty, mrkvy, baklažánu a jabĺk. Chutný a pritom jednoduchý šalát je mizeria - nakrájané surové uhorky v kyslom mlieku. Paradajky sa v Poľsku rodia veľmi chutné a preto rozhodne žiadny šalát nepokazia.

Obľúbenými hlavnými chodmi sú bravčové kotlety či plece, ktoré môžu byť podávané s omáčkou ako je napríklad sos mysliwski - sladšia omáčka s hrozienkami a medom alebo sos grzybowy - hubová omáčka. Výborne chutí  kurča na všetky spôsoby - s plnkou podobnou tej našej alebo kačka na majoráne plnená jablkami a podlievaná červeným vínom. Nechýbajú ani rybie špeciality ako úhor, šťuka, jeseter, morské ryby - plnené, smažené, varené, pečené i dusené. Aj k nim sa podávajú omáčky a ďalšie prílohy. Z dezertov je na výber koláč, torta či zmrzlina - jablkový koláč szarlotka, jablčné rezy, syrová torta sernik, makowiec, veľkonočné koláčiky a všelijaké krémové torty a buchtičky. Čo sa týka alkoholu, najbežnejším nápojom je pivo. Na ďalšom mieste je víno a za ním vodka. Z poľských značiek je najznámejšou zlota woda, ktorá obsahuje čiastočky pravého zlata alebo dry bison grass vodka - vodka so špeciálnym druhom trávy. Za zmienku stoja aj sladké vodky a obľúbený je tiež višňový likér.
 
Agáta Urbanová

 

Štvrtok, 23 Október 2014

Anketa

Ako pripravený je dnes absolvent strednej odbornej školy na prácu v gastronómii ?
 

Blahoželáme

Včera: Sergej
Dnes: Alojza
Zajtra: Kvetoslava

Newsletter

Chcete byť pravidelne informovaný o novinkách a akciách na našom portáli ?



Partneri portáluKARLOFF s.r.o.