" Gastronómia je veda, ako prostredníctvom pokrmu navodiť pokoj a harmóniu do ľudských duší "
Gastroprincipal slideshow
Úvod Na rajóne Prestieranie slávnostnej tabule

Prestieranie slávnostnej tabule

E-mail Vytlačiť
14870vanocni2.jpgPríprava slávnostnej tabule má prebehnúť v dostatočnom časovom predstihu, aby bola zachovaná určitá dôstojnosť pri zahájení. Všetky prípravné práce by sa mali ukončiť približne pol hodinu pred plánovaným začiatkom gastronomického podujatia. Postup prípravných prác je nasledujúci:





Hostia musia na seba vidieť


Najprv je potrebné skontrolovať miestnosti vrátane dverí a toaliet, potom prichádza na rad zostavenie tvaru slávnostnej tabule, použité stoly sa zarovnajú a upevnia. Na príručné stoly sa pripraví všetok potrebný inventár a môže sa začať s prestieraním obrusov, ktoré musia byť čisté a vyžehlené. Preklad obrusov má byť aspoň 20 cm, stredové sklady majú po celej dĺžke tvoriť súvislé línie. Previs obrusu na všetkých stranách nesmie byť menší ako 30 cm. Na výzdobu slávnostnej tabule sa používajú väčšinou čerstvé rezané kvety a vhodné dekoračné predmety. Šírka výzdoby by nemala byť väčšia ako stredná tretina tabule.
Čo sa týka výšky použitej výzdoby nemala by byť väčšia ako úroveň pohľadu proti sebe sediacich hostí.

Dekoráciu skrášlia servítky

Súčasťou dekorácie sú aj vhodne upravené servítky, ktoré môžu byť papierové alebo plátené. Zakladanie príborov sa riadi podľa vopred dohodnutého menu. Presnosť založenia mäsového noža rozhoduje o presnosti založenia skla. Pripravené príbory sa zakladajú z plata, ktoré je vystreté pláteným obrúskom. Ako základný príbor sa zakladá príbor k hlavnému chodu. Za maximálny počet príborov považujeme 3 vidličky vľavo, 3 nože s polievkovou lyžicou vpravo a nad tanier sa zakladá dezertný príbor k syrom alebo dezertom.

Zakladanie skla má svoje pravidlá

Pri zakladaní skla je potrebné sa riadiť týmito pravidlami:
Základný pohár sa zakladá 1 cm nad špičku základného noža a ostatné poháre (maximálne 4) sa zakladajú podľa poradia do trojuholníka alebo do radu. Zakladá sa výlučne len sklo rovnakého typu. Pohár, v ktorom sa podáva aperitív sa na slávnostnú tabuľu nezakladá, pretože sa nalieva v miestnosti a založí sa v pravo od prvého pohára. Ak sa pri zostavovaní tabule používajú aj menovky, tie sa zakladajú vo forme stojanu nad tanier alebo vo forme kartičky sa oprú o pohár k hlavnému chodu.
Poznáme viac druhov slávnostných tabulí  a to napríklad: svadobné, promočné, štedrovečerné, silvestrovské, novoročné, diplomatické, výročné a smútočné.
Konečná kontrola tabule je posledná fáza prípravy, ale taktiež je pred príchodom hostí potrebné ešte raz skontrolovať stav miestností, podláh a toaliet.



GastroPrincipal.sk



 

Piatok, 25 Apríl 2014

Anketa

Ako pripravený je dnes absolvent strednej odbornej školy na prácu v gastronómii ?
 

Blahoželáme

Včera: Juraj
Dnes: Marek
Zajtra: Jaroslava

Newsletter

Chcete byť pravidelne informovaný o novinkách a akciách na našom portáli ?



Partneri portáluKARLOFF s.r.o.